Πέμπτη 31 Ιουλίου 2008

Ο κ. Άνθιμος, και τα κορίτσια που σκανδαλίζουν.

Ο κ. Άνθιμος, και τα κορίτσια που σκανδαλίζουν.

Ο κοσμικός Τύπος, γράφει:

«Mε τα νεαρά κορίτσια που φορούν κοντά μπλουζάκια, αφήνοντας την κοιλιά τους ακάλυπτη, τα έβαλε στο χθεσινό του κήρυγμα ο Mητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος. Aποκάλυψε, μάλιστα, πως τον επισκέπτονται για να εξομολογηθούν άνδρες που «σκανδαλίζονται» στη θέα τέτοιων εμφανίσεων...». («EΘΝΟΣ» 3/7/2006)

Ο χριστιανικός Τύπος, θα μπορούσε να απαντήσει:

Ξετσιπωσιά χωρίς φρένο!

Μήπως το ντύσιμο της πολυτέλειας φταίει και για το γδύσιμο της αναίδειας; Αν στο χώρο της άγιας ιεροσύνης μπήκε η μανία της εμφανισιακής επίδειξης, στο γυναικείο χώρο έχει περάσει ανενόχλητη η μανία της γυμνιστικής επίδειξης.

Αν οι εκκλησιαστικοί ηγέτες έχουν χάσει το μέτρο της σεμνότητας και απλότητας, πώς να διατηρήσουν το μέτρο της σεμνότητας οι γυναίκες, τα μικρά κορίτσια, οι νεαρές κοπέλες;

Όταν οι πνευματικοί ηγέτες ασχολούνται με τα ανούσια πράγματα, πώς θα πειστούν οι λαϊκοί, άντρες και γυναίκες, να μην εμφανίζονται ανόσια;

k. Άνθιμε,

Πρόκληση, δεν είναι μόνο η αναίδεια στη γύμνωση κυρίως των γυναικών, το καλοκαίρι, αλλά πρόκληση είναι και η πολυτέλεια των μητροπολιτών στην εμφάνιση!

Πολυτέλεια προκλητική

Ντύσιμο γδύσιμο. Και τα δυο καυτηριάζει ο Χριστός. Ποιο ντύσιμο; Εκείνο των φαρισαίων. Σε ένα απέβλεπε: Στην επίδειξη. Ο πιο αρρωστημένος ναρκισσισμός είναι ο θρησκευτικός.
Παρόμοιος με των φαρισαίων και των αρχιερέων της κατάπτωσης του Ισραήλ είναι το ντύσιμο (άμφια) πολλών κληρικών της εποχής μας, και μάλιστα «επισκόπων». Όχι απλά παρόμοιο, αλλά επιδεικτικότερο και πολυτελέστερο.
Μια ματιά στα πολυτελούς χαρτιού περιοδικά Μητροπόλεων πείθουν για την κουφότητα των φορέων της εκκλησιαστικής εξουσίας, για την ψυχονευρωτική μανία προβολής και επίδειξης.
Πρόσφατα σε εξώφυλλα τριών «εκκλησιαστικών» εντύπων είδαμε να «ποζάρει» ολοσέλιδη φωτογραφία του «αρχιερέα», ντυμένου «πορφύραν και βύσσον» (Λουκ. ιστ΄19) τόσο πολυτελέστατα, που οι πιστοί κάθε άλλο παρά «ευφραίνονται λαμπρώς».
Ένας μάλιστα από αυτούς, νεόκοπος, είχε τέτοια χρυσοΰφαντα άμφια και κρατούσε τέτοια σκαλιστή «πατερίτσα» που νομίζεις, ότι προβάλλεται σαν υποψήφιος για βραβείο (!) Νόμπελ προκλητικής πολυτέλειας!!!
Φυσικά δεν υπάρχει τέτοιο βραβείο.
Υπάρχει όμως ένα φραγγέλιο για όσους βλακωδώς στολίζονται και καμαρώνουν στον καθρέφτη της θρησκευτικής βιτρίνας. Πρόκειται για ρασοφόρους που σκεπάζουν την πνευματική τους γύμνια με πολυτελή άμφια, Χρυσά εγκόλπια, ασημένιους σταυρούς.

Το φραγγέλιο το κρατάει ο «μονοχίτονας» Ιησούς.

«Επί της καθέδρας του Μωυσή κάθισαν οι γραμματείς και οι φαρισαίοι. Όλα τα κάνουν από επίδειξη. Πλατιά τα φυλακτά τους (εγκόλπια). Πλούσια τα ενδύματά τους. Πρώτοι και καλύτεροι παντού. Στις πρώτες θέσεις πάντα. Αρέσκονται να τους προσκυνούν όλοι. Και όλοι να τους λένε: Δάσκαλε! Δάσκαλε:» (Ματθ. Κγ΄2-7).

Ας καθρεφτιστούν οι επιδειξιμανείς δεσποτάδες στον καθρέφτη των επισκόπων (πατέρων) της Α΄ Οικουμ. Συνόδου, και ας μας πουν σε τι τους μοιάζουν. Πάντως όχι στα «στίγματα (πληγές μαρτυρίου) του Κύριου Ιησού» (Γαλ. στ΄ 17).

Μια τέτοια «απάντηση», την προσυπογράφω!

Δεν υπάρχουν σχόλια: