Πέμπτη 31 Ιουλίου 2008

ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΚΛΗΣΗ!

Δευτέρα, 21 Φεβρουαρίου 2005

Προς το STAR. Εκπομπή κ. Τέρενς Κουίκ, «Κάθε μέρα - Καλή μέρα».
Τηλ. Εκπομπής: 3481560 & 570.
Τηλ. Γραφείου: 3481554
ΦΑΞ: 3416830

Για την πρόκληση που προκαλούν τα πολυτελή άμφια μίλησε σήμερα το πρωί στην εκπομπή του στο STAR ο κ. Τέρενς Κουίκ, σχολιάζοντας τις εφημερίδες, και έχει μεγάλο δίκιο στον χαρακτηρισμό του αυτό! Τους Φαρισαίους θυμίζουν οι προκαλούντες και με τον τρόπο αυτό ιερείς και αρχιερείς (το σωστότερο είναι πρεσβύτεροι και επίσκοποι), αφού ντύνονται «προς το θεαθήναι τοις άνθρωπος. Πλατίνουσι τα φυλακτήρια αυτών και μεγαλύνουσι τα κράσπεδα αυτών». (Ματθ. ΚΓ΄5).

Προκλητικά τα μεγαλοπρεπή άμφια και τα βαρύτιμα διακριτικά των οφφικίων. Οι επιπτώσεις δε από την πολυτελή και μεγαλόπρεπη εμφάνιση, είναι τραγικές αφού οι μόνοι που βγαίνουν κερδισμένοι από όλη αυτή την επίδειξη είναι οι αιρετικοί και οι άθεοι, που ζητάνε αφορμή για να κατηγορήσουν την Εκκλησία. (Β΄ Κορ. ΚΑ΄12).

Όσο για την λαμπρότητα στην οποία αναφέρθηκε η εκλεκτή συνεργάτης του κ. Κουίκ, είναι και αυτό ένα ακόμη αντιευαγγελικό εφεύρημα. Δεν χρειάζεται δηλαδή αυτή η λαμπρότητα των αμφίων για να τιμηθεί έτσι (όπως δικαιολογούνται) η μεγαλειότητα του Θεού.. Διότι αυτό, έρχεται σε δυσαρμονία με την απλότητα της επίγειας παρουσίας του Χριστού.

Σκανδαλιζόμαστε αγαπητή κυρία, συγκρίνοντας τον μονοχίτωνα Ιησού με τους πολύστολους εργάτες της Εκκλησίας, δηλαδή τους κληρικούς. Προσπαθούμε να φανταστούμε τον Ιησού Χριστό, (τον μοναδικό άλλωστε αρχιερέα της Καινής Διαθήκης), ντυμένο με βαρύτιμο σάκο και μανδύα και μίτρα που λαμπιρίζει και όλα τα άλλα φανταχτερά στολίδια των «λειτουργικών» αμφίων, αλλά η φαντασία μας αντιδρά. Δεν μπορεί να συλλάβει το θέαμα ενός Ιησού με μίτρα πατερίτσα και αρχιερατικά άμφια!.. Και χαίρομαι που και του κ. Κουίκ η φαντασία απωθεί (αν κατάλαβα καλά) μια τέτοια βέβηλη εικόνα.

Μετά τιμής, Παναγιώτης Μιχαλόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: